Skip to main content

De Belgische startup Sparki, gespecialiseerd in ultrasnellaadpalen voor elektrische voertuigen, opent vandaag zijn eerste laadstation in Wallonië. Het laadstation ligt aan het nieuwe winkelcentrum FrunPark in Châtelineau en en zorgt ervoor zorgen dat 8 elektrische voertuigen simultaan en in enkele minuten kunnen opladen dankzij een capaciteit van 720 kWh! De opening betekent een grote sprong voorwaarts voor Sparki, dat mikt op 600 supersnelle laadpalen in 2025. De plechtige inhuldiging gebeurt onder het goedkeurend oog van Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance & Strategische Investeringen, Philippe Henry, minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur en Alpaslan Beklevic, schepen van mobiliteit.

Een station met 8 supersnelle laadpunten: een première in België

Sparki is best trots op de opening van het eerste supersnelle laadstation in Wallonië. Het station heeft een capaciteit van 720 kWh en bestaat uit 2 laadpalen met telkens 4 laadpunten, waardoor in totaal 8 voertuigen gelijktijdig kunnen opladen. De Waalse opening is een volgende stap in het strategische ontwikkelingsplan van Sparki dat het grootste netwerk van ultrasnelle laders in België wil uitrollen. De start-up investeert 100 miljoen euro om zijn netwerk tegen eind 2025 uit te breiden tot 600 supersnelle laadpalen.

“Wij mikken op een volledige dekking van België, wat Sparki onderscheidt van andere spelers die 100 of misschien 200 laadpalen installeren. Onze ambitie is om 600 laadstations te installeren tegen eind 2025, verspreid over het hele Belgische grondgebied. Dat levert puur gebruiksgemak op, zowel voor de eindgebruiker als voor de fleetmanager, die met 1 Sparki-pas de wensen van alle gebruikers kan vervullen”aldus Peter Buyckx, CEO van Sparki.

Snelladen tijdens het shoppen

De ultrasnellaadstations van Sparki zijn te vinden op strategische toplocaties, vlak bij drukke invalswegen, grote tankstations en populaire winkelcentra. Ook het nieuwe laadstation in het retailpark Frunpark past perfect binnen deze strategie. FrunPark ligt langs de R3 rond Charleroi, is vlot toegankelijk en trekt maandelijks duizenden bezoekers aan.

Ook staatssecretaris voor Relance & Strategische Investeringen Thomas Dermine is blij met de komst van Sparki, dat nu al duurzame laadoplossingen biedt voor toekomstige generaties. “In het kader van het Europees herstelplan neemt Wallonië het voortouw in de energietransitie. Onder onze coördinatie, verwachten we een exponentiële groei van het gebruik van elektrische voertuigen, waardoor het essentieel wordt om talrijke oplaadpunten te installeren in het hele gewest. Dankzij het herstelplan zullen er tegen 2026 niet minder dan 68.500 oplaadpunten geïnstalleerd zijn. Dit ambitieuze initiatief wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke steun van belangrijke partners: Sparki, Ethias en Wallonie Entreprendre. Samen duwen we Wallonië naar een CO2-arme mobiliteit en een duurzamere toekomst”aldus Thomas Dermine.

Philippe Henry, minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur voegt hieraan toe: “Onze toekomstige energie zal koolstofvrij zijn, met veel minder afhankelijkheid van energie die van ver komt en met meer autonomie. Energie zal naar ons toe komen in meer moderne vormen. Deze elektrische toekomst is er al. In dit geval, dankzij de visionaire dynamiek van de privésector, ontwikkelen de snellaadstations zich ultrasnel in het Waalse Gewest. Proficiat aan diegenen zoals Sparki die elke dag opnieuw bijdragen aan onze energietransitie.”

Uitrol van het Sparki laadnetwerk in Wallonië

Sparki verwacht de komende 3 jaar een flinke groei in elektrisch rijden en laden in Wallonië, en daarom focust de operator sinds 2024 op de uitrol van zijn Waalse netwerk. Na Châtelineau en Gembloux volgen er nog laadstations in Ciney, Auvelais, Flemalle, Marche en Famenne, Libramont, Dinant, Gosselies en de rand van Luik. Die groeispurt is vooral mogelijk dankzij investeerders Gridlink, Ethias en Wallonie Enterprendre (WE), die samen 24 miljoen injecteren in Sparki.

Het publieke investeringsfonds WE bevordert de ondernemingsgeest in Wallonië en biedt financiële ondersteuning aan innovatieve en duurzame ondernemingen zoals Sparki. Ethias versterkt via de investering in Sparki zijn strategie van verantwoord investeren in de Belgische energietransitie.

Olivier BOUCHAT, directielid van Wallonie Entreprendre: “WE wil een zo groot mogelijk aantal C02-vrije oplossingen in Wallonië ondersteunen. Naast onze investeringen in bijvoorbeeld offshore windparken, windturbines op het vasteland, zonnepaneelcentrales, batterijparken voor energieopslag, groene waterstof en biomethanisatie willen we ook laadpaaloperators steunen. Sparki viel op door zijn focus op ultra fast-charging (UFC), zijn competenties, visie en voortdurende zoektocht naar innovatie. Voor ons is het logisch om de ontwikkeling van deze elektrische infrastructuur in Wallonië te helpen versnellen. Met Sparki steunen we, samen met andere solide partners, groene mobiliteit en daarmee ook de energietransitie.”

Joris Laenen, Chief Investment & Life Officer bij Ethias: “Vorige maand kondigden wij onze investering in Sparki aan, die we steunen in zijn streven om de Belgische voortrekker te worden in ultrasnel laadpalen. We zijn blij dat we, amper enkele weken na die aankondiging, het eerste ultrasnelle laadstation in Wallonië inhuldigen en op die manier de transitie naar een groenere elektrische mobiliteit in België helpen versnellen.”

Luc Demeyere, CEO van GRIDLINK : “De uitdaging waar we voor staan is niet alleen operationeel en commercieel, maar ook financieel. Het investeringsplan van meer dan 100 miljoen euro is enorm. Het vertrouwen van sterke, betrouwbare partners zoals Ethias en WE, die geloven in ons project en in de teams die het zullen uitvoeren, is een fantastische stimulans voor ons. Met hun hulp heeft Sparki alle troeven in handen om zijn ambitieuze plannen te realiseren. We zijn dan ook erg dankbaar voor hun steun.”

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info