Skip to main content

BPI bouwt nieuwe duurzame hoofdzetel voor KPMG in Luxemburg

yellow cement building

KPMG Luxembourg zet zich in voor duurzaamheid en wil haar mensen een van de creatiefste werkomgevingen van het land aanbieden. Om die ambitie waar te maken, zal het bedrijf tegen het eind van dit decennium zijn intrek nemen in een gloednieuw hoofdkantoor. KPMG heeft vandaag bekendgemaakt dat het een overeenkomst heeft bereikt met ontwikkelaar BPI Real Estate voor de overname van het gebouw Kronos in Kirchberg en zijn terrein van 3,23 hectare, en voor de ontwikkeling van haar toekomstige zetel van 31.000 m2.


Het project krijgt dus vorm op de site waar BGL BNP Paribas sinds 1995 haar historische zetel heeft. In zijn geheel omvat het de herontwikkeling van 55.658 m2 bruto bebouwde oppervlakte op het volledige terrein, met behoud van het bestaande park, een echte groene long op het Kirchberg-plateau.


KPMG zal 31.000 m2 in gebruik nemen, inclusief een coworking space en een food court. De resterende 24.658 m2 worden door alleen BPI Real Estate ontwikkeld en krijgen een gemengde bestemming.


Een innovatieve, gezonde en inspirerende werkomgeving


Het nieuwe gebouw, de opvolger van het huidige hoofdkantoor van KPMG op nummer 39 van de avenue John F. Kennedy, moet de visie van het bedrijf belichamen en zijn positie als toonaangevende speler in de Luxemburgse zakenwereld consolideren. KPMG geeft voorrang aan de mens en engageert zich sterk voor de investering in de toekomstige generaties – en in Luxemburg als een magneet voor talent.


De toekomstige zetel wordt een uitzonderlijke werkomgeving voor de 1.800 medewerkers: een gebouw met voorbeeldige milieuprestaties en ook met natuurlijke elementen die het welzijn van zijn gebruikers zullen bevorderen. Het wordt ontwikkeld als een build-to-suit, perfect aangepast aan de nieuwe evoluerende en collaboratieve manieren van werken.


“Wij beperken ons niet tot goede voornemens maar maken onze ambitie concreet”, zegt David Capocci, Managing Partner van KPMG. “Met dit project kunnen we de werkomgeving van morgen vorm geven. Persoonlijk kan ik niet wachten om het nieuwe gelaat van KPMG te zien, een gebouw dat volledig ontworpen is om te antwoorden op de groeiende behoeften en verwachtingen van onze medewerkers en klanten. Wij willen een moderne, flexibele en duurzame werkplek creëren die verbinding, samenwerking en innovatie stimuleert.”


Hout als materiaal voor een duurzaam nieuw landmark


Dit vastgoedproject belooft een van de meest iconische gebouwen van Luxemburg te worden. Om het een emblematische architectuur mee te geven, wordt in de tweede helft van 2023 een Europese architectuurwedstrijd georganiseerd in samenwerking met het Fonds Kirchberg en de Stad Luxemburg.


Het hoofdkwartier van KPMG zal de principes van de Europese Taxonomie en de ESG-normen naleven en krijgt een dragende structuur van hout. Zo wordt het een van de grootste houtskeletgebouwen van het land. Om die gedurfde uitdaging aan te gaan, doet BPI Real Estate een beroep op de expertise van de Franse ontwikkelaar WO2, die gespecialiseerd is in grootschalige tertiaire houtprojecten en bekendstaat als de grootste koolstofarme opdrachtgever in Frankrijk.


Arnaud Regout, Managing Director van BPI Real Estate Luxemburg: “Wij zetten ons net als KPMG Luxembourg in voor duurzaamheid en innovatie en zijn dan ook verheugd dat we hun toekomstig hoofdkantoor mogen ontwikkelen. Dit gebouw voldoet aan alle voorwaarden van onze strategie voor duurzame ontwikkeling, zodat wij een werkplek van de volgende generatie zullen leveren die de tand des tijds kan doorstaan.”


Het project streeft naar uitmuntende prestaties en zal in aanmerking komen voor de certificeringen BREEAM®, WELL Building Standard® en LCBI® (Low Carbon Building Initiative). Het zal dus aan de hoogste normen voor duurzaam en innovatief bouwen voldoen, een waarde die nauw aansluit bij de visie van KPMG om tegen 2030 koolstofneutraal te zijn.

Nog sterker verankerd in Kirchberg

KPMG Luxembourg vernieuwt haar verankering in Kirchberg, de historische en dynamische zakenwijk van de Luxemburgse hoofdstad.

BGL BNP Paribas zal dankzij de verkoop van Kronos haar bankcentrum verder kunnen moderniseren. Na de inhuldiging in 2016 van de gebouwen oKsigen en eKinox, die een drievoudige milieucertificering kregen (BREEAM®, HQE International® en DGNB®), bouwt de bank een nieuwe zetel aan de rand van het Kirchberg-plateau. Het nieuwe gebouw zal vanaf eind 2025 onderdak bieden aan de medewerkers die nu in Kronos gevestigd zijn.

BGL BNP Paribas blijft zich inspannen om haar energie-efficiëntie te verbeteren. Het werd in januari 2022 al met een ISO 50001-certificering beloond en mikt voor haar nieuwe kantoren niet alleen op de certificeringen BREEAM®, HQE International® en DGNB®, maar ook op het label BBCA® (koolstofarm gebouw). Het legt ook de lat heel hoog voor het welzijn van de gebruikers, want het nieuwe gebouw krijgt het certificaat OsmoZ® (levenskwaliteit op het werk voor de gebruikers) en R2S® (verbonden gebouw, solidair en menselijk gebouw).

Béatrice Belorgey, Voorzitter van het Uitvoerend Comité van BGL BNP Paribas met verantwoordelijkheid voor de entiteiten van de Groep BNP Paribas in Luxemburg: “BGL was in 1995 al een pionier toen het hier op het Kirchberg-plateau haar zetel vestigde. In bijna 30 jaar heeft de bank op deze bijzondere plek buitengewone hoogtepunten gekend, zoals de viering van haar honderdjarig bestaan in 2019. Vandaag schrijven we een nieuwe pagina in de geschiedenis van BGL BNP Paribas en kijken we naar de toekomst: ons nieuwe hoofdkantoor zal onze medewerkers een omgeving bieden die aangepast is aan de nieuwe manieren van werken en voldoet aan de hoogste normen inzake milieu en welzijn.”


De afbraak van Kronos zal begin 2026 van start gaan en het nieuwe project moet in 2029 klaar zijn.


De door BNP Paribas Real Estate gefaciliteerde transactie is een mooie illustratie van de gedeelde ambities van deze drie grote spelers in het Luxemburgse economische landschap en van hun vertrouwen in de markt.

Over KPMG Luxembourg


Als lid van KPMG International, een netwerk van onafhankelijke kantoren die actief zijn in 144 landen, levert KPMG Luxembourg een breed scala aan audit-, belasting- en adviesdiensten aan nationale en internationale klanten in de sectoren van de financiën, de verzekeringen, de handel en de industrie.


Met meer dan 1.800 werknemers is KPMG in Luxemburg een van de marktleiders in deze sector. Onze benadering van het relatiebeheer en de dienstverlening is erop gericht onze klanten te helpen nieuwe kansen te benutten, hun rendement te verbeteren en hun risico’s te beheersen.


Ga voor meer informatie naar kpmg.com/lu

Over BGL BNP Paribas


BGL BNP Paribas, een onderdeel van de Groep BNP Paribas, is een van de grootste banken van het Groothertogdom Luxemburg. Het biedt haar particuliere, professionele, zakelijke en private banking-klanten een bijzonder breed scala van financiële producten en bankverzekerings-oplossingen aan.


Eind 2022 telde BGL BNP Paribas 2.152 medewerkers in Luxemburg.

Ga voor meer informatie naar www.bgl.lu

Over BPI Real Estate


BPI Real Estate is de vastgoeddivisie van de multidisciplinaire groep CFE. Dankzij de rijke expertise die het in 35 jaar heeft verworven, kan BPI Real Estate de status quo uitdagen en een positieve verandering teweegbrengen in de vastgoedontwikkeling. Het streeft naar een innovatief, inclusief en ecologisch verantwoord urbanisme dat het welzijn van de toekomstige generaties zal vergroten. BPI Real Estate ontwikkelt deze expertise in de sectoren woningen, kantoren, winkels, diensten en specifieke producten.


Ga voor meer informatie naar lu.bpi-realestate.com

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info