Skip to main content

CFE Groep wint prijs voor grootschalig circulair beton in ZIN IN NO(O)RD project

Door Bart Beeusaert

ZIN IN NO(O)RD, de grootste duurzame renovatie van de Benelux, heeft de FEBE Element Award gewonnen in de categorie ‘Precast in Structures’.

Het Brusselse project werd bekroond voor het gebruik van 30.000 ton gerecycleerd beton afkomstig van de site zelf, een primeur in België. ZIN IN NO(O)RD is een realisatie van CFE-bedrijven BPC Group, Van Laere en VMA in opdracht van Befimmo en in samenwerking met Ergon nv en Prefaco nv.

Het project ZIN IN NO(O)RD omvat de ontmanteling en herontwikkeling van de bestaande WTC-torens die worden verbonden door een nieuw centraal volume. Het gebouw wordt de nieuwe hoofdzetel van de Vlaamse Gemeenschap maar zal verder ook wooneenheden, een hotel, kantoorruimte, sportfaciliteiten, horeca en handelszaken omvatten.

Voor de drukvloeren, vloerplaten en prefab betonplaten van het ZIN IN NO(O)RD project werd 30.000 ton puin van de oude WTC-torens gesorteerd, vermalen en verwerkt tot 3.500 ton A+ aggregaten. Deze hoogwaardige aggregaten werden geïntegreerd in 30.000 ton nieuw Cradle to Cradle™ Zilver-gecertificeerd beton dat garant staat voor gezondheid, milieuvriendelijkheid en recycleerbaarheid. Volgens de jury is de toepassing het bewijs dat er grote stappen gezet kunnen worden naar een duurzamer productie- en bouwproces bij toepassing van prefab beton.

“Naast gebouwen energie-efficiënt maken met technologie en grootschalige houtskeletbouw, is renovatie de derde belangrijkste manier om onze gebouwen en het bouwproces te verduurzamen. Beton zal altijd nodig zijn voor dit formaat van gebouwen, maar hier laten we zien dat recyclage en circulair bouwen wel degelijk mogelijk zijn. Het is juiste materiaal op de juiste plaats, dat is ons uitgangspunt,” zegt Manu Coppens, CEO van Van Laere.

BPC Group en Van Laere zijn verantwoordelijk voor de algemene aanneming van ZIN IN NO(O)RD en VMA voor alle technieken en smart building-technologie. De drie bedrijven zijn deel van de CFE Groep dat als missie heeft de status quo te veranderen in hoe we wonen, werken, produceren, ons verplaatsen en energie opwekken. De Groep is actief in de markten van duurzame gebouwen, slimme industrie, en infrastructuur voor mobiliteit en energie van de toekomst.


Over CFE

CFE is een multidisciplinaire groep die actief is in 4 kernactiviteiten met een sterk groeipotentieel in België, Luxemburg en Polen om de wereld van morgen vorm te geven: vastgoedontwikkeling, multitechnieken, bouw en renovatie en duurzame investeringen. Met een omzet van 1.200 miljoen, meer dan 3.100 werknemers en een lange ervaring en expertise sinds de oprichting in 1880, heeft de groep CFE de ambitie om de status quo uit te dagen en positieve veranderingen teweeg te brengen. Ze gaat hiervoor met succes ecologische en sociale uitdagingen aan voor het welzijn van toekomstige generaties. Deze ambitie realiseert de groep door duurzaamheid, innovatie en respect voor haar medewerkers centraal te stellen in haar strategie en door haar klanten totaaloplossingen aan te bieden.

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info