Skip to main content

Laminated Timber Solutions wint Nationale Houtbouwprijs in Nederland

1 december 2023, Zaandam (NL) – Tijdens de Nederlandse Houtdag 2023 heeft Laminated Timber Solutions (LTS), deel van de multidisciplinaire CFE Groep, de prestigieuze Nationale Houtbouwprijs gewonnen. LTS en haar partners, het architectenbureau De Zwarte Hond, DGMR, IMd Raadgevend Ingenieurs en Dura Vermeer Bouw, wonnen de prijs voor hun innovatieve aanpak bij de bouw van het nieuwe Amsterdamse regiokantoor Alliander Westpoort. Het gebouw is met zeven verdiepingen het hoogste houten kantoorgebouw in Nederland en mag zich voortaan ‘Het Beste Houten Gebouw’ van het land noemen.

Het kantoor van Liander heeft een draagstructuur van hout en gebruikt verder zoveel mogelijk andere duurzame en herbruikbare materialen. Daarnaast is de hybride constructie maximaal modulair ontworpen waardoor het eenvoudig kan worden omgebouwd tot een residentieel gebouw in de toekomst.

Pieter Greven, Sales Manager LTS Nederland, regio Amsterdam : ‘Met dit nieuwe kantoor- en opleidingsgebouw wordt maar liefst 1.195 ton aan CO² opgeslagen in het hout. Door niet te bouwen met beton en staal werd nog eens 1.434 ton CO²-uitstoot voorkomen. Dit staaltje innovatie heeft dus het equivalent energieverbruik van 5.600 Nederlandse huishoudens voorkomen. Als houtbouwer zijn we dan ook bijzonder trots met deze prijs.’

LTS was verantwoordelijk voor zowel engineering als de houtproductie voor een totaal van 1.497 m³. Het gebruikte duurzaam vurenhout uit Europese bossen met het PEFC-keurmerk voor de gelamelleerde liggers en kolommen. Samen met haar Zwitserse partner “Lignatur” werden houten verdiepingsvloeren geproduceerd die over uitstekende akoestische en isolerende eigenschappen beschikken en tevens voldoen aan strenge brandeisen.

Door de bouw van het hoogste houten kantoor in Nederland benadrukt LTS haar engagement tot duurzaam bouwen met hout. Door zelf in te staan voor zowel het ontwerp, de prefab-productie als de uiteindelijke montage, begrijpt het bedrijf precies de verwachtingen van architecten, opdrachtgevers en aannemers. LTS streeft ernaar de normen van duurzaamheid te overtreffen, hetgeen tevens centraal in de ambitie van CFE staat om alles wat niet duurzaam is te veranderen voor een positieve impact op de samenleving.


Over LTS

LTS, deel van de multidisciplinaire industriële groep CFE, is al meer dan 60 jaar een toonaangevende speler in duurzame houtbouw, met expertise in engineering, houtproductie en -bouw. Het bedrijf streeft ernaar de normen van duurzaamheid te verleggen door innovatieve oplossingen te bieden in houten constructies. Hout als materiaal biedt ongeëvenaarde voordelen. Het is licht en gemakkelijk bewerkbaar, waardoor LTS flexibel en efficiënt kan werken in elke fase van het project. Daarnaast beschikt LTS over haar eigen machinepark waarbij met de grootste precisie duurzame bouwmaterialen worden geproduceerd die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. De meest gebruikte houtsoorten voor de productie van gelijmd gelamelleerd hout zijn vuren en lariks dewelke worden aangekocht bij zagerijen in heel Europa.


Over CFE

CFE is een multidisciplinaire groep die actief is in 4 kernactiviteiten met een sterk groeipotentieel in België, Luxemburg en Polen om de wereld van morgen vorm te geven: vastgoedontwikkeling, multitechnieken, bouw en renovatie en duurzame investeringen. Met een omzet van 1.200 miljoen, meer dan 3.100 werknemers en een lange ervaring en expertise sinds de oprichting in 1880, heeft de groep CFE de ambitie om de status quo uit te dagen en positieve veranderingen teweeg te brengen. Ze gaat hiervoor met succes ecologische en sociale uitdagingen aan voor het welzijn van toekomstige generaties. Deze ambitie realiseert de groep door duurzaamheid, innovatie en respect voor haar medewerkers centraal te stellen in haar strategie en door haar klanten totaaloplossingen aan te bieden.

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info