Skip to main content

Vanaf vandaag krijgen de films die steun krijgen van hethet investeringsfonds Wallimage toegang krijgen tot digitale oplossingen aangeboden door het Belgische greentechbedrijf TheGreenShot om de koolstofvoetafdruk van filmopnames te meten en te verbeteren.

In het kader van de aanbesteding die het fonds had uitgeschreven, en deze zomer gewonnen werd door het Belgische greentechbedrijf TheGreenShot, kunnen de filmteams die Wallimage steunt, nu de digitale oplossing van TheGreenShot gebruiken om hun koolstofvoetafdruk te meten, hun administratief beheer te vergemakkelijken en hun koolstofrapport op te stellen.

De impact van de ondersteunde producties meten

Het investeringsfonds Wallimage wilde geconsolideerde gegevens verzamelen over de impact van de Waalse audiovisuele sector. Dankzij de samenwerking met TheGreenshot wordt het verzamelen van deze gegevens veel eenvoudiger en dankzij de applicatie kunnen de ingezamelde gegevens ook worden geconsolideerd.

Sinds 2021 volgt Wallimage een ambitieus eco-transitieprogramma voor de sector om de teams te sensibiliseren en te begeleiden in dit proces.

Het oorspronkelijke programma vereiste het gebruik van een gids gebaseerd op het Green Film certificeringssysteem. Gezien de opkomst van nieuwe systemen op Europese schaal heeft het fonds afgelopen juni zijn beleid aangepast.

Voor elke gesteunde productie verbinden de producenten zich ertoe een door het fonds goedgekeurd certificeringssysteem te gebruiken, met voorrang voor certificeringssystemen die door andere co-producentenorganisaties worden opgelegd, en een green manager in te huren om de teams rond het project te scharen.

Door een unieke licentie aan te bieden voor elke gesteunde productie, biedt het fonds producenten een tool waarmee ze hun milieu-impact kunnen verbeteren en eenvoudig een koolstofrapport kunnen opstellen aan het einde van het productieproces. Met TheGreenShot-applicatie kunnen productiemanagers de kosten en CO2-voetafdruk van elk onderdeel van de film in realtime op een dashboard bekijken.

Een alles-in-één oplossing om geld en CO2 te besparen

Minder dan drie jaar na de oprichting van TheGreenShot gebruiken meer dan 15.000 professionals in de audiovisuele, entertainment- en evenementensector de oplossingen, die speciaal zijn ontwikkeld om hun leven gemakkelijker te maken en ecologisch verantwoorde producties te promoten.

“We zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking, die volledig aansluit bij ons DNA. Door de CO2-impact en de kosten van elke actie te visualiseren, kun je keuzes maken die zowel geld als CO2. besparen. Dankzij de selectie van TheGreenShot door WallImage omvat de geconsolideerde rapportage voor alle gefinancierde producties de impact op regionaal niveau en maakt het mogelijk om overheidsfinanciering te koppelen aan de meting van de CO2-voetafdruk en het gebruik van lokale leveranciers”, zegt Véronique Pevtschin, CEO van TheGreenShot.

Technici kunnen ook gemakkelijk hun gewerkte uren en onkostennota’s invoeren via hun smartphone. De gegevens worden vervolgens automatisch gekoppeld aan elke individuele arbeidsovereenkomst (aangezien er veel clausules zijn die specifiek zijn voor de sector), aan het sociaal secretariaat dat de loonbrieven opstelt en aan een CO2-impactcalculator.

Het is een enorme tijdsbesparing voor iedereen, met één enkele codering en vooral de mogelijkheid om je persoonlijke CO2-voetafdruk in realtime te zien!

30 miljoen mensen, 300 miljoen ton CO2

Volgens UNESCO bieden de culturele en creatieve industrieën wereldwijd werk aan 30 miljoen mensen, d.w.z. 1% van de beroepsbevolking, en dragen ze 3% bij aan het wereldwijde bbp (2.250 miljard dollar). Elk jaar genereren ze 300 miljoen ton CO2 oftewel bijna 1% van de wereldwijde koolstofvoetafdruk.

In België wordt geschat dat een gemiddelde film draaien 73 ton CO2 uitstoot( waarvan 40% betrekking heeft op het transport van apparatuur en mensen, 28% afval en materialen op de set en 19% op de postproductie).

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info