Skip to main content

De Franse recyclagegroep Carbios, genoteerd op Euronext Growth (ticker: ALCRB), ontwikkelde de voorbije jaren een revolutionaire technologie voor het recycleren van PET door middel van enzymatische depolymerisatie. En het bedrijf gaat deze technologie nu op grote schaal in de praktijk brengen met de bouw van een PET-recylclagefabriek in het Franse Longlaville. Op donderdag 25 april legde Carbios in het bijzijn van het management, financiers, partners en sympathisanten de eerste steen van de nagelnieuwe fabriek. In 2025 zou ze operationeel moeten zijn en met de bouw is een investering van ruim 200 miljoen EUR gemoeid.

PET of polyethyleentereftalaat is het op één na meest gebruikte plastic ter wereld en wordt gebruikt in gekleurde petflessen, textiel, voedingsverpakkingen, enzovoort. Vandaag is het voor velen een doorn in het oog dat deze afvalstoffen overal ter wereld rondslingeren en in de wereldzeeën ronddobberen. Dat geldt zeker voor het Franse bedrijf Carbios dat via innovatie de overgang naar een circulaire economie voor plastic en textiel wil tewerkstelligen. Zo is zijn oprichter en voorzitter van de raad van bestuur, Philippe Pouletty ervan overtuigd dat met wetenschap en technologie de plastieke afvalberg zal kunnen worden gerecycleerd.

En na jarenlang onderzoek, in samenwerking met universiteiten en wetenschappers, om het juiste procedee te vinden, staat de PET-recyclagetechnologie nu op punt. Ze is gebaseerd op enzymatische depolymerisatie die via een chemische ontledingsreactie via enzymenen, die door Carbios op punt is gesteld, polymeren afbreekt. De methode combineert de voordelen van chemische recycling (geen reductie in kwaliteit) met die van mechanische recycling (geen schadelijke chemicaliën voor nodig). De technologie maakt het mogelijk om plastic afval composteerbaar te maken.

Carbios, in 2011 opgericht door Truffle Capital, heeft wetenschappelijke erkenning gekregen, met name via een artikel in het magazine Nature. En sinds 2021 is de demonstratiefabriek voor biorecycling in zijn hoofdzetel Clermont-Ferrand actief. Op 10u tijd kan het volgens Pouletty 100.000 flessen en 30.000 T-shirts recycleren. Volgens de CEO van Carbios, Emmanuel Ladent markeert de doorbraak van de technologie ‘het begin van een nieuw tijdperk in plastic recycling, waarbij we afstappen van de afhankelijkheid van olie en overstappen naar een circulaire economie die wordt gevoed door PET-afval zelf’.

Ondertussen heeft het ook verschillende partners uit de cosmetica-, voedings- en kledingindustrie aan zich kunnen binden. Nestlé Waters, PepsiCo en Suntory Beverage & Food Europe (onder meer gekend van Orangina) hebben samen met Carbios en L’Oréal een verpakkingsconsortium opgericht terwijl On, Patagonia, PUMA, PVH Corp. en Salomon samen met Carbios een textielconsortium vormen zodoende de recycleerbaarheid en circulariteit van hun producten te verbeteren.

Aangezien de technologie nu op punt staat en de financiering rond is, start Carbios met de bouw van de eerste PET-biorecyclingfabriek ter wereld.De productiefaciliteit zal op een oude site van Arcelor Mittal in Longlaville, op een boogscheut van het drielandenpunt tussen Frankrijk, Luxemburg en België en gelegen in Meurthe-et-Moselle, worden opgetrokken. De locatie is niet zomaar gekozen. Het is gelegen in een oud industrieel bassin waar veel plastic afvalstoffen voorhanden zijn. De groepen Citeo en Landbell Group zullen trouwens het meerendeel van de grondstoffen leveren. Het is ook een streek waar de economie wel een boost kan gebruiken. De verschillende overheden waren dan ook zeer gemotiveerd om het project naar Longlaville te krijgen.

Dankzij de hulp van de overheid is de doorlooptijd van het project vrij beperkt gebleven. In oktober 2023 verkreeg Carbios de bouw- en exploitatievergunningen voor de site van 13,7 hectare. En in februari 2024 werd het officieel gekocht van Indorama Ventures, dat ernaast nog een productiefaciliteit. En op donderdag 24 april 2024 werd na een grondige sanering van de vroegere staalsite de eerste steen gelegd (zie foto). De Smet Engineers & Contractors, onderdeel van het Franse Moret Industries, zal de bouw voor zijn rekening nemen. Met de komst van de fabriek zullen 150 directe, waarvan meer dan 80 ingenieurs, en indirecte banen worden gecreëerd.

In de loop van 2025 zou de fabriek dan operationeel moeten zijn en in 2026 zouden de eerste producten aan de hierboven aangegeven partners moeten kunnen worden geleverd. De fabriek zal een jaarlijkse verwerkingscapaciteit hebben van 50.000 ton PET-afval (goed voor ruwweg geschat 2 miljard petflessen of 2,5 miljard voedingschaaltjes of 300 miljoen T-shirts)

Alles samen zal het project zo’n 200 miljoen EUR kosten waarbij het overgrote deel wordt gefinancierd door Carbios zelf. Maar ook de overheid doet haar duit in het zakje om het project (lees: de herindustrialisering van Frankrijk) te financieren. De Franse staat, via het vehikel France 2030, financiert het project voor 30 miljoen EUR en de regio Grand-Est doet daar nog 12,5 miljoen EUR bovenop. De Franse president, Emmanuel Macron is alvast enthousiast over de eerste steenlegging.

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info