Skip to main content

Synpet Technologies, het in België gevestigde chemische recyclingbedrijf dat een unieke oplossing biedt voor plasticrecycling, is een partnerschap aangegaan met Kolmar Group A.G, de Zwitserse handelaar en producent; om substantieel te investeren in de haven van Antwerpen, één van Europa’s grootste en meest intensieve petrochemische clusters; om haar baanbrekende technologie uit te rollen.

Synpet Technologies is van plan om te investeren in de haven van Antwerpen om zijn geavanceerde technologie in te zetten in een van Europa’s grootste clusters van chemische bedrijven; dit zal gebeuren in samenwerking met KOLMAR GROUP AG, die een aanzienlijk belang in Synpet verwierf bij de afsluiting van Synpets eerste kapitaalronde.

Cem Ozsuer, CEO van Synpet Technologies, licht toe: “Onze eerste fabriek komt in de haven van Antwerpen, in het hart van een van Europa’s grootste chemische clusters. We zijn erg trots om te investeren in het hart van Vlaanderen, in een van de meest gerenommeerde en goed uitgeruste havens van Europa. We zullen een duurzame bijdrage leveren aan de Vlaamse regio door het probleem van plastic afval aan te pakken, de koolstofuitstoot te verminderen en duurzame jobs te creëren. In een eerste fase zullen we 180.000 ton nat afgekeurd plastic afval per jaar verwerken, met het plan om tegen 2030 een globale verwerkingscapaciteit van 1.000.000 ton kunststofafval te bereiken. SynPet heeft voldoende plastic afval van Europese partners bekomen om de eerste fase te voeden.”

KOLMAR Group AG, het Zwitserse petrochemische en duurzame handels- en productiebedrijf dat activa in biobrandstoffen bezit en exploiteert in de VS, is aandeelhouder geworden van Synpet en heeft de wereldwijde marketingrechten verworven voor de circulaire nafta die met de technologie wordt geproduceerd. KOLMAR GROUP A.G is een betrouwbare partner binnen de industrie, ze zijn wereldwijd actief in meer dan 20 landen met hoofdkantoor in Zwitserland.

Ruth Sandelowsky, CEO van de Kolmar Group, merkt op: “In de afgelopen 25 jaar is KOLMAR uitgegroeid tot een erkend visionair leider in een vooruitstrevende industrie, actief in meer dan 100 verschillende petrochemische en petroleumproducten en met een aanzienlijke voetafdruk in de markt voor biobrandstoffen en hernieuwbare energie. Deze samenwerking met Synpet zal Kolmar in staat stellen om circulaire grondstoffen aan te bieden aan de chemische industrie, een hoeksteen om hun ambities voor circulariteit te realiseren. “

Financiën

Ahmet Eren, CFO van SynPet Technologies vervolgt: “We zijn erg blij om onze eerste kapitaalronde met Kolmar te voltrekken. De baanbrekende technologie van SynPet en de wereldwijde ervaring van Kolmar op het gebied van petrochemie, biobrandstoffen en de marketing van duurzame energie zullen een zeer productieve samenwerking opleveren. Op dit moment zal SynPet Technologies de projectfinanciering vervolledigen zodra het voorbereidende ingenieurswerk is afgerond. De financiële partner, een toonaangevende wereldwijde financiële instelling, is gemandateerd om het vereiste schuldbedrag bijeen te brengen om de eerste fase te voltooien. Voor dit project werken we enkel samen met topbedrijven in hun vakgebied.”

Marketing

Owen Price-James Business Development Director van de Kolmar Group: “Circulariteit [chemicaliën maken van gerecycleerde kunststoffen] is een belangrijke doelstelling van de Europese chemische industrie. Er is geen andere technologie dan die van SynPet die op industriële schaal hoogwaardige circulaire chemische grondstoffen produceert uit afgekeurde kunststoffen die geen verdere behandeling vereisen. Dit is een doorbraak voor de industrie en we zijn verheugd om samen te werken met grote chemische producenten voor de verkoop van de circulaire nafta, waarover in de toekomst meer bekend zal worden gemaakt.”

Engineering en vergunningen

Cem Ozsuer, CEO van SynPet Technologies concludeert: “We gaan samenwerken met KBR, het gerenommeerde Amerikaanse ingenieursbureau. We wilden voor dit project samenwerken met een Tier 1 ingenieursbureau en zijn verheugd dat KBR verantwoordelijk zal zijn voor het engineeringpakket. De procurement & construction zal worden gedaan door ENKA, een vooraanstaand Turks EPC-bedrijf. We hebben ook ARUP (een Brits ingenieursbureau) aangesteld om de third party technical due diligence uit te voeren.”

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info