Skip to main content

OutSystems, een wereldwijde leider in high-performance applicatieontwikkeling reikt jaarlijks een prijs uit voor het meest innovatieve digitaliseringsproject. Dit jaar gaat de OutSystems Innovation Award naar het ‘Gouden Driehoek’ innovatieproject van het Belgische Lineas, een van de grootste goederenvervoerders per spoor van Europa.  OutSystems verkoos dit project omdat het de ‘modal shift’ van wegvervoer naar vervoer per spoor faciliteert en zo dus bijdraagt tot een meer duurzame mobiliteit, minder fileleed, een lagere CO2-uitstoot en het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. 

“De ‘modal shift’ van weg naar spoor is afhankelijk van slimme digitale systemen, en daarom staat OutSystems centraal in onze samengestelde ontwikkelingsstrategie. Met de deskundige ondersteuning van Truewind, een OutSystems partner, leveren we voortaan wrijvingsloze klantervaringen die een complexe business propositie overlappen – pan-Europese deur-tot-deur vrachtlevering met real-time track en trace.”, zegt Mark Geuens, CIO van Lineas.

Innovatie versnellen in een traag veranderende sector

De spoorwegbedrijven staan niet meteen bekend om hun innovatie. Vaak zijn ze traag omdat ze nog in handen zijn van de overheid of zijn ze nog maar recent in private handen terechtgekomen. Ze moeten ook veel energie steken in het implementeren van alsmaar strenger wordende veiligheidsvoorschriften en moderniseren van de infrastructuur waardoor er vaak weinig ruimte blijft om echt te innoveren. 

Lineas bleef echter niet bij de pakken zitten en wil een voortrekker zijn in het faciliteren van de zogenaamde “modal shift” waarmee bedrijven hun toeleveringsketen kunnen verbeteren en tegelijk hun impact op mobiliteit, klimaat en luchtverontreiniging kunnen verminderen. De Europese regelgeving en de toenemende druk van aandeelhouders om maatschappelijk verantwoord te ondernemen maken dit immers tot een topprioriteit.

Lineas wil bedrijven overtuigen om meer goederen per spoor te vervoeren door hen een wrijvingsloze klantervaring te bieden waarbij real-time track-and-trace gegevens beschikbaar zijn voor het volledige traject van een vracht.  Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, er zijn immers verschillende logistieke partijen betrokken, het ontbreekt aan standaarden en de meeste nationale spoorweginfrastructuurbeheerders zijn niet echt digitaal volwassen. Desalniettemin overwon Lineas deze moeilijkheden met hun ‘Goud Driehoek’ digitaliseringsprogramma dat draait op het high-performance low-code platform van OutSystems. Met ‘Gouden Driehoek’ brengen ze alle data van de verschillende betrokken partijen samen waardoor een vracht doorheen de volledige reis traceerbaar wordt. Dankzij de in Gouden Driehoek samengebrachte data kan Lineas bovendien resources zoals locomotieven, wagons, opslag en personeel efficiënter beheren wat voor een bijkomende kwaliteitssprong zorgt waar de eindklant beter van wordt.

Thomas Verhaeghe van OutSystems overhandigt OS Innovation Award aan Mark Geuens van Lineas

“We sleepten een complexe erfenis achter ons aan. We hadden starre systemen uit de tijd dat we staatseigendom waren en een mix van verouderde technologieën na verschillende overnames. Bovendien zijn er bij deur-tot-deur logistiek meerdere partijen betrokken. Lineas doet de lange afstand, maar partners leveren de eerste en laatste kilometers tussen railyard en klant. Dankzij ons ‘Gouden Driehoek’ project kunnen we voortaan een track-and-trace aanbieden aan onze klanten voor het volledige traject,” licht Mark Geuens, CIO bij Lineas toe.

OutSystems als strategisch ontwikkelingsplatform

Lineas gebruikte OutSystems voor het eerst in 2016, maar het gebruik ervan was beperkt tot mobiele field service applicatieontwikkeling. Bij zijn aanstelling in 2018 realiseerde Mark Geuens zich dat OutSystems strategischer kon worden gebruikt en daagde hij zijn ontwikkelingsteam uit om opnieuw te evalueren waar en wanneer ze OutSystems moesten gebruiken.

“Ze hadden toestemming om OutSystems eruit te gooien zolang ze dat konden rechtvaardigen vanuit een productiviteitsperspectief,” zegt Mark Geuens. “Maar integendeel, de developers zagen in dat ze veel flexibeler en sneller performante mobiele en webtoepassingen konden opleveren met het low-code platform van  OutSystems dan wanneer ze werkten met klassieke high-code. Er werd dan ook snel een einde gemaakt aan sommige van de religieuze oorlogen die je soms krijgt wanneer ontwikkelaars de voorkeur geven aan verschillende talen en frameworks.”

Met behulp van Truewind, een OutSystems partner ontwikkelde Lineas drie “Control Towers,” voor belangrijke aspecten van de Lineas business:

  • De Customer Care Control Tower voorziet in de gegevens en processen die nodig zijn voor customer service agenten en het customer self-service portal, inclusief track-and-trace en proactieve meldingen.
  • De Supply Chain Control Tower biedt de mogelijkheid om de logistiek te plannen en op te volgen doorheen de Lineas’ multi-partner ecosystemen.
  • De Product and Network Control Tower bevat de granulaire stamgegevens van Lineas’ locaties, producten en diensten die nodig zijn voor gedetailleerde planning en prijsstelling.

“Ons digitale transformatieprogramma ‘Gouden Driehoek’ omvat de integratie van deze drie controletorens”, legt Mark Geuens uit. “Samen stellen ze ons in staat om onze hele operatie te orkestreren over ons partnerecosysteem, om handige, transparante en betrouwbare vrachtdiensten te leveren die de Europese logistiek decarboniseren.”

Alle drie de controletorens zijn in productie. Eind 2022 zal Lineas met het Gouden Driehoek-programma het nieuwe end-to-end transportmanagementsysteem lanceren. Dit zal de controletorens voor klantenzorg en supply chain met elkaar verbinden om zo nieuwe niveaus van gemak en samenwerking tussen Lineas, klanten en supply chain partners te bieden.

Modal shift moet zorgen voor een verdubbeling van het spoorvervoer tegen 2023

Lineas heeft, samen met een coalitie van Europese goederenvervoerders, de ambitie om het goederenvervoer per spoor te verdubbelen tegen 2030. Gezien de economische en ecologische argumenten, is het essentieel dat ze daarin slagen.

Vandaag reist 75 procent van het Europese goederenvervoer over de weg. Elk jaar staat elke chauffeur 120 uur in de file en sterven ongeveer 50.000 mensen voortijdig door luchtvervuiling en verkeersongevallen.

De markt verwacht dat het totale goederenvolume tegen 2030 met 30 procent zal groeien, en de voordelen van goederenvervoer per spoor zijn onmiskenbaar. Het stoot negen keer minder CO2 uit, acht keer minder luchtvervuiling en verbrandt zes keer minder energie.

“Ons gouden driehoek-programma zorgt voor volledige transparantie van zendingen, inclusief ETA’s, afwijkingenbeheer, volledige track-and-trace en proactieve meldingen. Het leveren van vertrouwen en gemak aan klanten ondersteunt de modal shift,” voegt Mark Geuens, CIO van Lineas toe.

Over Lineas

Lineas is de grootste private spoorvrachtoperator van Europa. Ze bieden spoorproducten van topkwaliteit en complete logistieke oplossingen van deur tot deur. Hun missie is om zo’n goede spoorproducten en -diensten aan te bieden dat bedrijven hun vrachttransport verschuiven van de weg naar het spoor. Daardoor kunnen ze hun bevoorradingsketen verbeteren en tegelijkertijd hun impact op de mobiliteit, het klimaat en de luchtkwaliteit verminderen.

Over OutSystems

OutSystems is opgericht in 2001 met de missie om elke organisatie de kracht te geven om te innoveren door middel van software. Het OutSystems high-performance low-code platform geeft technologie leiders en ontwikkelaars de tools om snel hun eigen bedrijfskritische applicaties te bouwen en te implementeren. Het netwerk van het bedrijf omvat meer dan 600.000 communityleden, 400+ partners en actieve klanten in 87 landen in 22 sectoren. OutSystems is “The #1 Low-Code Platform®” en een erkende leider door analisten, IT-managers, zakelijke leiders en ontwikkelaars over de hele wereld. Enkele van de meest bekende merken gebruiken OutSystems om hun grote ideeën om te zetten in software die hun bedrijf, mensen en de wereld vooruit helpt. Meer informatie op www.outsystems.com.

Impact Info

Author Impact Info

More posts by Impact Info